În perioada august-noiembrie 2023, CREATIV derulează cu sprijinul financiar din partea Administrației Fondului Cultural Național proiectul editorial „Și-am încălecat pe-o șa” o carte-album care reprezintă jurnalul călătoriei cu bicicleta până în Danemarca și înapoi. Cartea, opera de debut a autoarei Ana-Maria Răducan, păstrează formatul de manuscris al jurnalului și conține ilustrațiile originale, în acuarelă, realizate tot de către autoare.


”Demersul realizat de Ana, ca parte a propriei experiențe de voluntar în cadrul Serviciului European de Voluntariat, este un exemplu de cutezanță și spirit de aventură într-o epocă a vitezei și tehnologiei, în care mijloacele de transport preferate de publicul larg sunt cele mai rapide și mai practice, iar turiștii caută pachete all-inclusive la destinații de top.

Călătoria pe bicicletă reprezintă doar o parte din materialul cărții. Călătoria a avut ca destinație Danemarca, unde autoarea a fost implicată timp de zece luni ca voluntar – profesor-asistent într-o școală cu internat tipic daneză, denumită efterskole. Ea a avut astfel șansa de a activa în sistemul de învățământ danez, de a învăța limba, de a depăși șocul cultural și a-și dezvolta competențele alături de alți voluntari aflați acolo. Ca atare, cartea oferă și o imagine, subiectivă, dar cu atât mai valoroasă, a societății daneze în ansamblu, a activității într-o unitate de învățământ atât de tipică, a specificului vieții de voluntar internațional în sânul unei comunități de voluntari din toată Europa. Și nu în ultimul rând, cartea are un profund caracter educativ, în contextul promovării oportunităților de voluntariat pentru tineri, experiențe atât de utile în dezvoltarea personală și profesională a acestora.”


Jurnalul de călătorie se găsește într-un număr limitat de exemplare și dacă dorești să ai un exemplar este important să completezi formularul pentru PRECOMANDĂ până la finalul lunii noiembrie 2023.

Evenimentele de lansare vor avea loc la Cluj-Napoca8 noiembrie, Câmpina11 noiembrie și București 15 noiembrie. Mai multe informații despre evenimente, pe pagina de facebook a autoarei, Ana-Maria Răducan.